Tyto stránky používají k poskytování služeb cookies. Pokračováním v prohlížení vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací

Plasma a cholesterol

25. 07. 2017

Cholesterol je jedním z tuků krevní plasmy. Tyto tuky jsou v krvi obaleny ve speciálních obalech, které se nazývají lipoproteiny. Tyto obaly se vytvářejí okolo tuků přijatých z potravy a pak jsou dál rozváděny po těle. Neobsahují pouze cholesterol, ale také další látky. Pokud vás zajímá, jak se hodnoty cholesterolu v těle stanovují a co výsledky znamenají, pak čtěte dále.

Druhy cholesterolu

Cholesterol dělíme na:

  • HDL, tj. lipoprotein s vysokou hustotou – obsahuje málo cholesterolu, sbírá přebytečný cholesterol z periferních tkání a odvádí ho do jater, kde se zpracuje. Má ochranný charakter
  • LDL, tj. lipoprotein s nízkou hustotou – obsahuje hodně cholesterolu a pro cévy je tak potenciálně nebezpečný.

Pokud je HDL málo a LDL moc, začíná se LDL usazovat na cévní stěně, kde vytváří tzv. cholesterolové pláty a vzniká tak nemoc známá jako kornatění tepen – tj. ateroskleróza. Ta způsobuje vznik mnoha srdečně cévních onemocnění, např. srdečního infarktu či ischemické choroby srdeční.

Rizikové faktory

Hodnoty cholesterolu se určují ze vzorku krve odebrané nejčastěji z předloktí – lékař pak určí, zda má být odběr proveden nalačno či nikoliv.  Lékař pak podle výsledků určí, zda může být pacient ohrožen. Přihlíží přitom i k dalším rizikovým faktorům, jako je:

  • Věk,
  • Rodinná zátěž,
  • Kouření,
  • Hypertenze (vysoký krevní tlak),
  • Obezita,
  • Cukrovka

 

Měření a hodnocení

Vyšetření cholesterolu se provádí v rámci preventivního vyšetření u praktického lékaře, nicméně i v našem dárcovském centru takováto vyšetření občas provádíme v rámci akcí pro dárce. Vyšetřením se totiž často určí, zda je dárce ohrožen rizikem vzniku srdeční choroby, aterosklerózy či infarktu.  

Toto vyšetření má pro dárce význam v rámci pravidelného sledování jeho zdravotního stavu. Často se totiž přijde při vyšetření dárce na určitá rizika, která v budoucnu mohou vést ke zdravotním problémům.

Na základě výsledků pak dělíme tyto osoby do 3 skupin:

  • Osoby s nízkým či žádným rizikem – mající hladinu cholesterolu pod 5,0 mmol/l
  • Osoby s mírným a středním rizikem – mající hladinu cholesterolu mezi 5,0-6,5 mmol/l
  • Osoby s vysokým rizikem – mající hladinu cholesterolu nad 6,5 mmol/l. Tyto osoby pak nutně potřebují léčbu v podobě medikace, vhodné diety a pravidelných kontrol sledování hladiny cholesterolu.

V některých případech se lze setkat i s hladinou cholesterolu pod 2,6 mmol/l – jde o stavy podvýživy, rakoviny či jaterního onemocnění.

 

Ovlivňující faktory

Hladinu cholesterolu může ovlivnit mnoho faktorů. Jeho hladina může být nižší po nemoci, operacích a závažných úrazech, ale také při výrazném stresu. Pokud vám bude cholesterol měřen, mělo by se tak stát cca 6 týdnů po skončení nemoci. Prodělali-li jste právě nemoc, je nutné na ní lékaře upozornit.

Pravidelné kontroly u svého praktického lékaře jistě nepodceňujte. Přejeme vám mnoho zdraví!

 

 

  • Hemostáza: Proces, který vám zachraňuje život24. 05. 2018

    Víte, co je hemostáza? Pokud ne, měli byste to napravit, protože tento proces je pro vás…

    Číst více
  • 5 potravin pro zdravou krev 22. 05. 2018

    Jste to, co jíte. Vaše krev je to, co jíte. Proto byste si měli dát hodně záležet na svém…

    Číst více
  • Pronikněte do tajuplného světa plazmaferézy 14. 05. 2018

    Nakoukněte pod pokličku procesu získávání krevní plasmy. Zjistěte, jak se oddělují pevné…

    Číst více
  • Zobrazit všechny zajímavosti
    Kontaktujte nás